Welkom op het forum van startpagina!

Dit forum staat op alleen-lezen. Je kan hier informatie zoeken en oude berichten terugvinden, maar geen nieuwe berichten plaatsen.

Naar overzicht van alle forums

even voorstellen en advies...

  • vicky

    Hallo Allemaal,

    Op goed geluk ben ik hier verzeild geraakt en wil me ff voorstellen. Mijn naam is Vicky en samen met mijn twee dochters van 7 en 9 jaar ben ik van plan om twee ratjes aan te schaffen. Voor mijn gevoel heb ik al de nodige info verzameld over deze diertjes, maar ik heb nog een aantal vraagjes… Misschien kunnen jullie helpen, zodat ik me goed kan inlezen en voorbereiden voordat we tot aanschaf over zullen gaan. Ook negatieve reacties zijn welkom, zonodig kan ik me dan nog altijd bedenken. Het is de bedoeling dat onze toekomstige diertjes een aangenaam leven gaan krijgen en ik weet uit eigen ervaring dat mijn haren al overeind gaan staan als ik hoor dat mensen dieren kopen als speelgoed voor de kinderen en dit wil ik even toelichten.

    Wij hebben momenteel een boxerreu van bijna 3 jaar oud, een grote lieve lompe lobbes, ontzettend lief voor de meiden maar uiteraard niet geschikt voor de meiden om alleen mee op straat te gaan lopen. Het moet dus altijd samen met mijn man of ik..

    Verder hebben we een koppeltje konijnen, buiten in een grote konijnenvilla, maar deze koppel leeft helemaal op hun eigen. Zij komen wel bij de meiden als ik ze loslaat, maar oppakken mag niet daar konijnen daar helemaal niet geschikt voor zijn.

    De meiden hebben respect voor dieren en gaan er heel goed mee om en om ze te belonen en na een jaar zeuren wil ik dieren aanschaffen waar ook zij eens mee mogen tutten en voor zorgen. Zorgen houdt in elke dag voer en vers water en samen met mij de kooi verschonen. Verder mogen ze onder mijn toezicht ze uit de kooi laten komen en ze ermee laten "spelen' voorzover de ratjes dit fijn vinden.

    Ik ben bewust op zoek gegaan naar diertjes die samen gehouden kunnen worden in een kooi en tam gemaakt kunnen worden. Verder ben ik geen fan van hamsters of andere kleine dieren voor kinderen.

    Mijn plan is om de zolder eens goed op te ruimen en leeg te maken. Daarna vloerbedekking of novilon op de vloer en een mooie kooi zelf te bouwen die uit verschilende verdiepingen zal bestaan. Na enig speuren heb ik leuke tips gezien voor hangmatjes en dergelijke om ze te geven en daar gaan we zelf voor aan de slag om al de nodige voorpret te hebben.

    De eerste week zullen de diertjes uiteraard hun volledige rust krijgen en zal alleen ik ze uitnodigen om bij me te komen, daarna zal ik de meiden introduceren en kijken hoe dat gaat. Vriendjes en vriendinnetjes zijn niet welkom op zolder, dit hadden zij zelf al bedacht. Vakantie is al geregeld, de oppas voor de konijnen gaat ook voor de ratjes zorgen.

    Mijn vragen:

    1. Ik heb gelezen dat ik geen hooi, stro of zaagsel op de bodem moet gebruiken, mag ik wel die houtsnippers gebruiken van bijv valkparkieten?

    2. Wat raden jullie aan, 2 mannetjes of 2 vrouwtjes? ik heb nl nergens terug kunnen vinden of vrouwtjes misschien schijnzwanger worden zoals voedsters in de konijnenwereld en dan graag eens bijten als je te kort bij hun “nest” komt.

    3. Kan ik ze zindelijk krijgen met een bakje waarin ik wat poepjes doe vanuit hun nest waar ze vandaan komen?

    4. Wat kan ik zoal gebruiken in de kooi om ze mee te laten spelen of bezig te houden, zoals de fleece hangmatjes ed die ik wil gaan maken?

    5. Mijn konijnen krijgen biks zodat ze niet al het lekkers eruit plukken en de rest laten liggen, is dit bij ratten ook aan te raden?

    6. Wat mogen ze aan groen of vers erbij?

    7. Is er in de omgeving van Maastricht iemand waarvan jullie weten dat ik “veilig” 2 rittens kan kopen, gelet op inteelt en verdere vervelende ervaringen?

    8. Waarop moet ik letten als ik tot aankoop overga, bijv moeten ze nog bij de moeder zijn, hoe oud mogen ze weg, schonen oortjes en oogjes, enz.

    9. Zelf ben ik helemaal verliefd op die ratjes met dombo oortjes, ik neem aan dat dit serieus gefokt is en geen problemen geeft?

    Tot slot, alle tips en adviezen zijn welkom, ik sta open voor kritiek ( me niet te hard aanpakken…) ik wil het zo goed mogelijk doen en gaan genieten van onze nieuwe toekomstige mede bewoners.

    Alvast bedankt voor eventuele reacties en sorry voor mijn lange topic…

    groetjes Vicky en de meiden

  • Christiane Dammann(chrisd.)

    Hoi Vicky,als eerste welkom hier.En zo te lezen ben je serieus genoeg voor Ratties.

    Antword op vraag 1:

    Beukensnippers is goed.Maar Ecobed is nog beter.het absorbeert zeer goed.Is van versnippert karton en stoft niet.En NEE ze mogen absoluut GEEN hooi of stro.Het ecobet kun je contact zoeken met:http://www.ecobed.eu/ecobed/ ik gebruik het ook en het is heel goedkoop en harstikke goed.het geeft ook niet zo veel troep als Beukensnippers,want ratties junnen daar een gooote puinsooi van maken,want ik had dat ook eerst.

    Antword op vraag 2:

    Tja dat met die vrouwtjes of mannetje is echt een eigen keuze hoor.

    Wel heb je bij vrouwtjes,dat ze Mamatumoren(zijn tumoren aan hun tepels)kunnen krijgen en operatief verwijdertd moeten worden,met een kans,dat ze weer terug komen.Bij mannen komen haast geen ziektes voor,tenminste zo heb ik de ervaring.

    Antword op vraag 3:

    ja je kunt de Ratties zindelijk maken,maar je hoeft daar geen keuteltjes uit hun nest voor mee te nemen hoor.

    Zindelijk maken is een intens consequente kwestie.B.V.B.Je laat ze buiten de kooi spelen,totdat ze een keuteltje hebben gedaan buiten de kooi,als je dit ziet,gelijk de Rittens met keutel in hun wcbakje doen en kooi weer dicht.

    Maar je kunt de rattie ook een stap voor zijn om ze heel goed te observeren tijdens het spelen buiten de kooi.Als een Rattie namelijk heel stil,half op zijn gat zit en voor zich uit staard,kun je er donders op zeggen dat die een keutel aan het doen is.Pak hem dan snel op en zet hem ook in hun wcbakje in de kooi.Dit doe je heel consequent elke keer,Na een tijdje geven ze aan dat ze naar de kooi willen of ze gaan er zelf in om even wat te doen,zo gaat het hier bij mij.

    Antword op vraag 4:

    Hangmatjes,prima.Ook kun je pijpen van spijkerbroeken inhangen als tunnel.Ook zijn er leuke sputniks in dw(dierenwinkels) te koop.Je kunt ook Krantenslierden als nestmateriaal in hun huisjes doen.

    Ook om te spelen,zijn kleine dozen in de kooi of kleine krantpropjes maken met Yd(yochurdsnoepjes)erin.

    Wilgentakjes(ook te koop in een Dw.) om te knagen ook spelen ze ermee.

    Antword op vraag 5:

    Nou Nee,geen biks geven maar wel orgineel Rattenvoer,het zijn dan nog rittens en die hebben toch een goed voer nodig.

    je mag ze ook de eerste 15 weeken 3maal per week aan de brinda zetten.Brinda wel met Alpomelk maken en Geen zuiker in doen maar een heeeeeeel klein beetje honing.Ik geef dat aan mijn rittens ook als ik Rittens heb zoals nu.(Kijk maar op de topik:Medicijnen zo bij het eind)Ook mag je ze 3x in de week de eerst 15 weken EEN balletje kattenvoer geven uit blik(weet je wel zoals purina of kittekat maar huismerk van de winkel is ook goed hoor)GEEN PATÉ geven daar zitten vermalen botjes in en daar kan een rattie in stikken.En ook GEEN rundvlees want daar kan een Rattie een allergie voor krijgen en een huidirritatie van oplopen.Is niet bij alle ratties,maar voorkomen is beter als genezen.

    Antword op vraag 6:

    Nou ze mogen zeer veel groensorten behalve koolsorten en sla is ook niet zo geslaagt,krijgen ze de diaree van.

    Fruit mag ook heel veel.maar geen pittten vooral niet van appel(is Giftig).banaan vinden ze heel lekker en is een natuurlijke energieboost,maar is ook een dikmaker,dus ook met mate.Ze mogen elke dag of een klein stukje fruit of klein stukje groen.

    Antword op vraag 7:

    miss.zijn er opvangs in maastricht?want daar hebben ze ook weleens kleintjes en je krijgt dan ook gelijk een lading tips en advies mee en het is een goed streven want dan krijgen de Ratties daar ook een kans.Ik heb nu zon 12 opvangers.

    dat ga ik even voor je uitzoeken,daar hoor je op kort termijn van me terug.

    Antword op vraag 8:

    nou opletten of ze inderdaad schone heldere oogjes hebben.Opletten of de vacht klimt en mooi glad op het lichaampje zit.Opletten of ze niet stinken zowel uit mondje of de vacht.Opletten of ze NIET loom zijn maar speels en nieuwsgierig.Opletten of ze geen plekken op hun vacht hebben.Oplettel dat ze NIET TE VEEL KRAPPEN(want dan hebben ze mijt)Opletten of ze mooie stefige keutels hebben(ze moeten de kleur van een koffieboon zijn en niet snotterig zijn.Tip:als je op hun keuteltje van die witte draadjes ziet,niet nemen.

    Antword op vraag 9:

    Ja dumbotje zijn heel koddig en leuk om te zien en het is gewoon gefokt zo hoor,ze hebben daar geen last van is net als een rattie met gewoon oor.Alleen zit bij een dumbo de oren wat lager.Dus geheel geen probleem.

    Tot slot:ja hooor heeeeeeeel lange topik……….. Moet kunne.Nou bij deze heeeeeeeel lange Antword ;-)

    heb je wat leesvoer.;-) ;-):-)

    Tip:Copieer deze handel,heb je het altijd gelijk bij de hand.Ooh ja,De kinderen GELIJK VAN BEGIN erbij betrekken. zo wennen ze namelijk gelijk aan verschillend aanpak en aan verschillende mensen.Is wel makkelijker als ze b.v.b. eens naar een Da(Dierenarts)moeten.Soms bestaad er de kans,dat de Ratties anders alleen naar jou trekken.

    Tip:GEENvloerbedekkin op zolder als dat de rattiekamer gaat worden.Waarom?als ze vrie mogen lopen en op de grond mogen lopen blijven ze met hun potjes en nageltjes aan de vloerbedekking hangen,plus dat vloerbedekking toch stofvangers zijn(hoe schoon je ook bent)Plus dat die kleintjes toch ook plasjes doen en dat gaat toch ruiken.Dus Novilon is het geschikts.In de rattenkamer NOOIT geen sterk ruikend schoonmaakmiddel gebruiken,gewoon met loei heet water dweilen.En Roken is ook GEEN optie in het bijzijn van je Ratties,daar kunnen ze een lelijke luchtinfectie van oplopen en zelf aan dood gaan.Ook de kooi NIET op de tocht zetten en NIET in de volle zon.

    Nog een klein puntje van kritiek:

    je schreef: De eerste week zullen de diertjes uiteraard hun volledige rust krijgen.FOUT!!!gelijk als ze bij jullie zijn,van dag 1 gelijk zoveel mogelijk bij jullie nemen en zoveel mogelijk uit de kooi halen,zo wennen ze namelijk om opgepakt te worden en worden ze ook sneller tam en echte kroeldozen.

    Hey Vicky laat je ons weten wanner je zoveer bent en je ratties hebt?

    ene als je denkt….wat een hoop spelfouten…..niet op letten,ik ben een cherokee(indiaan)en hoop dat ik het zo goed mogelijk nederlands geschreven heb.

    Zo dat was ook weer een kluif om te schrijfen. :-) zijn er nog meer vragen schroom niet om ze te stellen,ook bij twijfel,je krijgt echt wel antword,ook al zijn hier niet zo veel mensen meer,maar je blijft er niet mee zitten.

    liefs Chrisd.

  • vicky

    Hoi Christiane,

    Dank je wel voor alle duidelijke antwoorden, ik heb er veel aan. Ik had de hoop al een beetje opgegeven om nog antwoord te krijgen, maar mijn geduld is beloond.

    Dit weekend gaan we nog even flink bezig zijn met de zolder, de meiden verheugen zich er enorm op dat we nieuwe huisgenootjes krijgen.

    Daarstraks waren we even in het winkelcentrum en wilden ze naar de dierenwinkel om naar de jonge ratjes te kijken, maar dat heb ik niet gedaan. Ik wil de mensen niet voor het hoofd stoten, maar ik koop ze daar niet.

    Ik heb een rattery ontdekt in Heerlen, is niet zo ver bij ons vandaan en ik ben van plan om contact op te nemen met hun om eens te vragen of we eens mogen gaan kijken als ze jonkies hebben.

    De site zag er heel goed uit en zover ik kan oordelen voelt het voor mij wel goed aan.

    Opvang heb ik al gezocht hier in de buurt, maar dat is niet te vinden, misschien dat ze in Heerlen opvangertjes hebben…

    Verder hebben we zitten puzzelen voor een kooi, ik vind de kooien in de winkels te klein of veel te duur. We hebben een oude klerenkast die we opnieuw gaan opzetten en ipv de twee deuren worden er gaaspanelen voor gezet in vier delen. De kids kunnen dag een deurtje openmaken om ze eruit te laten en om schoon te maken kan alles open.

    Als je nog iets te binnenschiet, laat maar komen, ik ben blij met je reactie.

    Groetjes Vicky

    ps enne, die spelfouten… ik heb liever iemand met het hart voor dieren op de juiste plaats….

  • karin

    hey

    Chris is me al voor geweest met goede adviezen, alleen zou ik ze niet zoveel brinta geven persoonlijk.

    Mag ik vragen welke rattery je in heerlen gevonden had? want volgens mij zit daar meer een vermeerderaar!

    Ik heb nu trouwens wel een opvang nestje liggen, en die zijn misschien met een ratten taxi best bij jullie te krijgen.

    Chris weet hoe ik mijn opvangers opvoed :D dus het gaan leuke huisdiertjes worden!

    de foto's van de ukken staan in mijn advertentie hier

    groetjes karin

  • Frida

    Nog wat aanvullingen/verbeteringen:

    Konijnenbiks geven is inderdaad geen goed idee. Maar rattenvoer is er in alle soorten en maten en dus ook in een “soort biks”. Dat wordt dan labobrokken genoemd. Iedere brok heeft dezelfde samenstelling en ze kunnen daardoor niet selectief eten. Ik heb jarenlang labobrokken van hopefarms gegeven als basisvoer en daarnaast voor het lekkere nog wat andere gezonde dingen (keihard gedroogd brood, groente, fruit, een heel klein beetje mixvoer waar ze dan wel zelf het lekkere uit mogen pikken, etc.).

    Inmiddels geef ik labobrokken van het merk Ssniff en die zijn kwalitatief een stuk beter dan Hopefarms. Daarnaast gaan ze er veel minder van stinken :)

    Yoghurtdrups zou ik niet aanraden. Ratten vinden het heerlijk hoor maar ze hebben geen enkele voedingswaarde en bevatten voornamelijk veel (geraffineerde) suiker en vet. Ik doe de ratten met een druifje of een stukje ananas net zoveel plezier.

    Nieuwe ratjes zou ik in de nieuwe omgeving wel een paar uurtjes met rust laten om heel even te wennen maar daarna kan je ze al rustig bij je gaan nemen. Trek een oude trui aan waar ze lekker in kunnen kruipen dan wordt dat een veilige plek voor ze. Van daaruit gaan ze meestal zelf wel de omgeving verkennen (en rennen weer hard terug als ze iets onverwachts tegenkomen). Een oude trui omdat het knaagdieren zijn en er een aardige kans is dat ze er een gatentrui van gaan maken :D

    Ratten die je bij een rattery of opvang haalt zijn normaal gesproken al gesocialiseerd en hoef je zelf dus niet meer tam te maken. Ze hoeven alleen nog maar even te wennen aan hun nieuwe baasje (rattenslaaf).

    Kattenvoer uit blik geef ik nooit. Rittens hebben wel wat meer dierlijke eiwitten nodig dan oudere ratten maar zelf doe ik dat liever met puur vlees waar geen verdere “zooi” aan is toegevoegd. Wat gekookte kip of vis b.v.

    Wat ik hier naast huisjes, hangmatten etc. ook altijd in de kooi heb is een loopwiel. Niet iedere rat vindt dat geweldig maar ik heb er toch altijd wel 1 of 2 die er graag in rennen. Zeker als ze vanaf ritten gewend zijn hebben ze de neiging om het te blijven gebruiken. Wel opletten dat je geen te klein loopwiel koopt. De doorsnede moet voor ratten minimaal 28 cm zijn (zelf heb ik 30 cm).

    Vrouwen zijn/blijven over het algemeen wat aktiever dan mannen (als ritten maakt dat niet veel uit dan zijn het allemaal nog springveertjes). Zwakke punten bij alle ratten zijn luchtwegproblemen en helaas steeds vaker nierproblemen.

    Vrouwen zijn gevoelig voor mammatumoren en mannen kunnen in de puberteit wel eens zo ontzettend vervelend of soms zo agressief worden dat een castratie de enige manier is om ze weer lekker in hun vel te laten zitten.

    Hoe gezond ze eventueel ook blijven, ratten worden helaas niet oud. Dat is iets wat veel rattenliefhebbers toch vaak zwaar gaan vinden. Maar het zijn wel geweldige huisdieren!

    Hartstikke goed van je trouwens om je van tevoren goed in te lezen zodat je enig idee hebt waar je aan begint.

    Mocht je straks de ratten in huis hebben en met vragen op medisch gebied zitten dan kan je je ook aanmelden op het RatMedisch Forum. Dat beheer ikzelf met nog iemand anders en daar kan je altijd rekenen op serieuze en duidelijke antwoorden en hulp bij b.v. doseringen van medicatie (veel dierenartsen gaan daarmee de mist in).

    Gr.

    Frida

  • vicky

    Hallo Rattenliefhebbers,

    Wat fijn om zoveel tips te krijgen, ik heb er echt veel aan. Ik denk wel dat ik me niet duidelijk heb uitgedrukt over die biks, ik bedoelde dat de konijnen alleen biks krijgen en niks waar ze alleen het lekkers ertussenuit kunnen vissen. Ik ga ze heus geen konijnenvoer geven, wees maar niet bang. Het is me duidelijk dat ik de ratjes speciale biks kan geven.

    Ik heb via google Ratzooi gevonden, die mevrouw werkt samen met nog een rattery als ik het goed begrijp en daar wil ik me mee in contact stellen.

    Verder ben ik nog wat rond aan het neuzen en ondertussen druk bezig met de zolder, die staat echt helemaal megavol met spullen, we wonen hier ruim zeven jaar en al die tijd wordt maar alles erbij gezet. Dus nu nog even de tanden op mekaar en doorzetten, babykamer en alle babyspullen gaan eruit, fitnessapparaat, noem maar op. Straks wordt het een heerlijke ruimte voor ons om ons terug te trekken bij de beestjes.

    We gaan idd voor novillon op de vloer en roken doen we nooit boven, dus ook niet op zolder. Verder ga ik ook niet roken als de beestjes beneden zijn, doe ik altijd buiten of in de keuken.

    Hoi Karin, hoe werkt dat met de rattentaxi? En waar woon je ergens, ver uit de buurt van Maastricht?

    Ik heb een klein beetje wat eisen hoe de ratjes eruit zouden moeten zien, ik ben smoor op die dumbo-oortjes, en ik wil liefst geen geheel wit of zwart ratje, mijn lieve lieve schoonmoeder heeft al een flinke kniebuiging gemaakt voor om op ze te passen als we weggaan, maar die is doodsbang voor ratten en muizen. Die kleintjes met andere kleuren vallen mee…

    Verder liefst zo jong mogelijk, ze worden al niet oud, dus ik moet wel een beetje rekening houden met het verdriet van de meiden, die zijn telkens doodellendig als er een dier naar de brug gaat…

    Ik ga zoeken naar jouw advertentie om eens te neuzen, alvast bedankt voor je aanbod.

    gr Vicky

  • vicky

    Sorry sorry, moet Ratzoo zijn in Heerlen en geen ratzooi zoals ik schreef, krijg alleen het bericht niet meer aangepast.

    gr Vicky

  • Christiane Dammann(chrisd.)

    Hoi Hoi Vicky.heel fijn,dat Frida ook even kwam beurten hier.Uiteraard is het een absolute AANRADER om je inderdaad bij ratmedisch aan te melden.Zo kom je namelijk altijd dingen te weten als je ratties niet goed in hun velletje zitten en je komt beslagen ten ijs bij de Da.die je echt nix meer voor ken kouwen.Ja is echt goed als je je daar aanmeld,doen hoor.

    En de opvang van Karin heefd zeer zeker toffe Ratties ik heb er ook 3 van(nu nog 2)karin is volgens mij net zo knetter met haar Ratties als ikke en je kan er echt van op aan,dat je ook dan kant en klare tamme lievies krijgt en gezond en een lading advies..Dus als je opvang-Rittens kan scoren bij Karin,zit je gebijteld en er zijn toch weer wat opvangers in een 1.klas thuis terecht.

    Even een discrede vraag: die rattery uit heerlen en hun site,kun je een link van de site hier plaatsen?Want meer lezers kunnen er dan ook eens kijken en meer lezers hebben ook meer ervaring wat betrefd Ratterie-site's en wat er word geschreven en zo.Ik zelf moet eerlijk toegeven,dat ik dus niet bekent ben met desbetreffende ratterie,die je niet noemt maar wel uit heerlen.

    Tja,en dat met die Yochurdsnoepjes,is ook de bedoeling,dat je die in zeer mindere mate geefd.

    De brinda is zo verkeerd niet,die ook uiteraard met maate,maar ze gaan daar lekker op gewicht komen en straks met de 10. a 15.week kun je zowiezo de brinta weg laten.

    En Knap van je dat je de ratties NIET uit een DW haald.(is wel sneu voor die beesjes maar ze komen wel degelijk bij een Broodfokker van daan,en je wild niet weten in welke omstandigheden de Mum van de Rittens alzo de rittens zelf leven.

    Verder nog…….heel veel sterkte met het opruimen van de zolder,maar weet je dat is ook fitnes,daar je fitnesapparat weg gaat.Zo te lezen gaan die Ratties,die bij jullie komen een gouden tijd te gemoed.

    Ooh ja,nog wat:ratties zo jong mogelijk,schrijf je……Tja Ratties(Rittens)mogen of is beter pas met 5 weeken van Mum weg(mannetjes eerder,daar ze al met 5 weeken MUm kunnen bevruchten.En de Ritten aan te bevelen gewicht:boven de 75gr.Ene je eisen…..Hi Hi een hele zwarte rat is juist suber mooi jo,als die er is,is die mijnes >:D< en een geheel witte….tja dat is smaak he,nou ik heb toevallig een geheel witte nog te wel Dumbo…lekker Puh :P zal er even een foto bij doen,kun je zien ,dat ook een geheel witte een mooie Rattie is.

    allhoewell,heb hier gelijk de witte dumbo en een zwarte dumbo en een Husky met spot:

    Let wel:een Husky word ook helemaal wit met der tijd:kijk maar naar deze foto's:

    Foto bron:Rattery Blazed- Amico's.Dit is een geele husk nog als Ritten zoals je ziet(Harstikke mooi en leuk.)maar nu is die al een poepje ouder,en kijk waar zijn mooi geel jasje is gebleven:

    de geheel linkse(die zowat witte)is het zelfde rattie als die in the gouden lijst(Ritten) och en even neven bij:de middelste is geel(zoals je ziet) en die bruine geheel rechts,is een Agouty(kleur) ook dumbo.

    Hey kijk maar op mijn site:www.dcrat.nl

    De site zit op z'n gat,maar de foto's zijn er nog allemaal.(de meesten jammergenoeg bij de Rainbow-rats.)

    Weer een heel verhaal.Hoop dat je nog meer reacties krijgt van nog meer mensen.

    Liefs Chrisd.

  • vicky

    Hoi Chrisd,

    Wat een geweldige foto's van jouw ratties, supermooie beestjes. Mij maakt de kleur niet zoveel uit, het gaat mij om een lief gezond ratje, maar ja, mam moet er ook een beetje tegenkunnen, die hoopt dat de zolder nog heel lang niet opgeruimd is…. Jammer, pech voor haar. Maar weet je, als ze ze eenmaal ziet is ze verkocht, dat weet ik nu al. Ze vraagt ook steeds of ik nog wat tips heb opgedaan of zelf heb zitten neuzen, ze vindt het stiekum toch wel leuk,hoor!

    Ik had al geschreven dat het ratzoo! in Heerlen is, ik denk dat ik toch contact ga opnemen en vragen of ze mij twee heren willen toevertrouwen,. Ik wijs dan gelijk op deze topic op het prikbord, kunnen ze meteen zien dat ik niet zomaar in het wilde weg ga kopen.

    Tja, die dierenwinkels… Ik ging vandaag selective biks kopen voor de nijnen, zit er een nest jonge damesratjes. Heel vertederend om te zien, maar toch…. Ik ga gewoon niet daar kopen, ik wil zowieso twee jongens om diverse redenen, hier uit deze antwoorden van jullie mijn keuze bewust gemaakt met de meiden. Verder gaan ze dan voor mij een nest pakken met jongetjes en als er dat dan 6 zijn, waar komen de andere 4 te wonen die in een opwelling tijdens het zaterdagse winkelen gekocht worden voor de kids???? No way, hier doe ik niet aan mee. Ik haal er mijn hondenvoer, spullen voor de nijnen, speelgoed en voer voor de toekonstige ratjes en voor de rest geen levende dieren.

    Wederom bedankt voor je reactie met foto's en…. ik ben even bij je op visite op je site geweest, geweldig om te zien. De meiden hebben genoten van je strip/fotoverhaal. Erg leuk om te zien hoe fijn ze bij je wonen, ik hoop dat het in de toekomst bij ons ook zo fijn wonen gaat worden.

    We hadden een oude klerenkast, maar die is onvindbaar, schijnbaar bij een vroegere opruimpoging al weggedaan, ik heb wel nog een zo goed als nieuwe mooie papagaaienkooi met horizontale en vertikale spijlen, zouden ze daar in kunnen als ze volwassen zijn? Het gaat mij om de breedte afstand van de spijlen, als jonkies snap ik dat ze met hun kopjes vast komen te zitten, maar als ik laatste foto van jou zie van die drie samen lijkt me dat dezelfde afstand qua tralies.

    Ik ga nog wat puzzelen en mijn man ziet dat ik heel fanatiek aan het opruimen ben en die is genegen om me te helpen met een verblijf… Hij geeft volgens hem alleen om de hond, maar hij zit ook stiekum buiten de nijnen te aaien of ze wat appel te voeren, dus hoe harder hij roept dat ik hem gerust moet laten als de ratjes er zijn en hij er niet naar omkijkt…. Och ja, dat roept hij al 16 jaar sinds we samen zijn en hij me maar moet liefhebben met mijn dieren….

    Beetje van de hak op de tak, maar mijn meiden moeten in bad en ik heb straks effe geen tijd meer, moet nog wat voor mijn werk doen vanavond.

    Thanks allemaal voor het meedenken enne, kijk maar eens op ratzoo, ik heb er wel een goed gevoel bij.

    liefs Vicky

  • Frida

    Ratzoo is op zich prima maar op hun website staat dat er nog geen nieuwe planning voor een nestje is. Het zou dus zomaar maaaaaaaanden kunnen duren voordat er weer wat geboren wordt en vanaf de geboorte nog 6 weken voordat ze worden geplaatst.

    Wil je op wat meer korte termijn een paar jongens dan zul je toch meer bij een opvang moeten kijken. Zoals op de website van Ratzoo al wordt aangegeven zou je contact kunnen opnemen met de ROLL. Opvangrittens zijn ook heel leuk (ik heb nu 15 jaar ratten en altijd alleen maar opvangers) :-)

    Gr.

    Frida